PROJECTE

Vistes les necessitats d'actuació que presenten la imatge del Crist, l'ermita i el Calvari en el seu conjunt, la Junta del Calvari va elaborar un llistat  d'actuacions a realitzar i va establir un ordre de prioritats, tot partint de la premissa que els diners s'han d'aprofitar al màxim i que les intervencions que es facen han de perdurar en el temps.

Les actuacions considerades prioritàries per la Junta del Calvari van ser exposades en una assemblea que es va celebrar a l'Església Parroquial el dia 8 d'agost d'enguany i van ser aprovades pels assistents. En aquesta assemblea també es van fer propostes d'actuació que van ser anotades i s'estudiaran per a realitzar-les segons la disponibilitat econòmica.

S'ha de dir que la Junta del Calvari va decidir mantenir informats d'una banda la Parròquia i de l'altra l'Ajuntament de Costur, especialment el Sr Alcalde, José Maximino, i l'arquitecta municipal, Antonia Clerig, de les actuacions que pensem realitzar. En tots dos casos hem trobat bona disposició i voluntat de col·laboració.

També estan informats del projecte els organismes competents en matèria de patrimoni del Bisbat i de la Generalitat Valenciana perquè l'ermita del Crist, per raó de ser ermita i tenir mes de cinquanta anys, és un Bé de Rellevància Local i està protegida per la Llei de Patrimoni Valencià.

Seguint les directrius de la Junta del Calvari i de l'assemblea, el dia 15 de setembre ens vam trobar al Calvari Victòria Pallares i Josep-Miquel Ribés en representació de la junta, amb Francesc Chiva, restaurador, Antonia Clerig, arquitecta municipal, i José Maximino, alcalde de Costur, per a comentar amb sobre el terreny les intervencions a realitzar.
Després de tot aquest procés s'ha arribat a la conclusió que les actuacions prioritàries són:
  1. Restaurar la imatge del Crist del Calvari perquè presenta un estat de deteriorament preocupant. La restauració es realitzarà al taller del restaurador Francesc Chiva a l'Alcora.
  2. Si el preu és assequible s'escanejarà la imatge del Crist en 3-D, la qual cosa facilitarà la substitució de la imatge en cas de trencament total i també, si es considera oportú la realització de reproduccions del Crist a escala.
  3. Teular l'ermita amb teula roja per evitar filtracions d'aigua de pluja procedents del sostre.
  4. Sanejar l'espadanya de l'ermita i lluir-la amb morter de calç.
  5. Allargar l'empedrat en desnivell que s'acaba a la cantonada de l'ermita fins la tanca posterior per evitar filtracions d'aigua sota la paret oest de l'ermita.
  6. Canalitzar un tub de desguàs que hi ha a la part posterior de l'ermita per eliminar humitats directes sobre el reforç exterior que se li va fer a la paret nord.
  7. Sanejar parcialment els fragments que ho necessiten de la part interior de l'ermita, especialment un badall de la paret nord i la part baixa (50 cm. aprox.) de les quatre parets. Els fragments sanejats s'hauran de lluir amb morter de calç per deixar transpirar les humitats.
  8. Sanejar els laterals de la porta per la part exterior i rematar-los amb lloseta de pedra per embellir i ressaltar la porta i la façana.
  9. Alçar el taulell de l'interior de l'ermita i substituir-lo per fang cuit (gres) sense envernissar i posat amb junta d'un centímetre per a afavorir la transpiració del terra i evitar que la humitat puge per les parets.